Såld!
Jag är såld på detta!!
Blåbärscheesecake, frusen
Två riktigt bra smaker som passar perfekt med den sötsalta färskosten - blåbär och vanilj. En vackert lila kaka som går att göra såväl på färska som frusna bär.
Du behöver
Receptet är för 6-8 personer.
- 8 digestivekex
- 50 g smör
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 400 g färskost
- 2 dl strösocker
- 3 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk rent vaniljpulver*
- 225 g blåbär (ca 3 dl) + eventuellt blåbär till dekoration
Gör så här:
Smält smöret och krossa kexen grovt. Blanda samman och tryck ut i botten på en pajform, 24-28 cm i diameter. Välj gärna en form med löstagbar kant så slipper du servera kakan i formen.
Mosa blåbären tillsammans med socker, vanilj och färskost.
Knäck äggen och separera vitor från gulor.
Vispa ner äggulorna med färskosten, sockret och blåbären.
Vispa vitorna till hårt skum.
Vispa grädden för sig i en bunke.
Blanda nu försiktigt ner grädden i färskostblandningen.
Rör ner vitorna försiktigt så inte luften går ur smeten.
Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten. Om du vill kan du dekorera ytan på kakan med blåbär innan den ställs i frysen men det går också fint att göra det vid serveringen.
Tag fram kakan 45-60 minuter innan den ska serveras och låt tina något i kylskåp innan det serveras.
* Vaniljpulver är ren vaniljstång som malt till pulver. Det är alltså utan socker och mycket kraftigare i smaken än vaniljsocker. Säljs i vissa matbutiker.
källa: pepparochsalt.se