Snygga kvinnor väljs bort - av kvinnor

Snygga kvinnor som skickade med ett foto i sin ansökan hade sämre möjligheter att få komma på intervju än sina mindre attraktiva konkurrenter. Det blev särskilt tydligt när det handlade om ansökningar som skickades direkt till den arbetsplats där man sökte jobb, jämfört med om man skickade sin ansökan till en rekryteringsbyrå. En snygg kvinna fick napp först efter i snitt elva skickade CV:n medan en mindre snygg fick komma på intervju med i genomsnitt 7 skickade CV:n. Först trodde Bradley Ruffle att det berodde på fördomar av typen ”dum blondin”, det vill säga att vackra kvinnor är osmarta.

Men fotona på de vackra hade valts ut inte bara för att personen i fråga var ”vacker” enligt västerländska normer, utan också för att han eller hon gav intrycket att vara intelligent. Det var inte heller så att ”vackra” personer medvetet hade kopplats ihop med ett mindre imponerande CV, utan fotona var slumpmässigt sammanfogade med en CV.

Orsaken måste vara en annan. Personalavdelningar, med ansvar för rekrytering, brukar ofta vara kvinnodominerade, löd forskarnas hypotes. Och mycket riktigt. Det visade sig att 93 procent av dem som gjorde urvalet av vilka som skulle få komma på intervju var kvinnor.

Forskarnas slutsats var att avundsjuka låg bakom tendensen att kvinnor väljer bort snygga kvinnliga kandidater. Så vackra kvinnor kanske ska satsa på att se lite lagom alldagliga ut på fotot som skickas med ansökningshandlingarna? Nej, det är bättre att inte skicka med något foto alls, anser Bradley Ruffle.

För att få ett så rättvist urval som möjligt, det vill säga bäst lämpad man eller rätt kvinna oavsett hur man ser ut, så bör alla företag överväga att införa anonyma ansökningar. Det är en modell som redan används i den statliga sektorn i Belgien.

E24 KARRIÄR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0